rozwijamy zmysł SMAKU
– zajęcia dla małych dzieci

Dziewiąte warsztaty rozwojowe za nami! 13 maja maluchy miały okazję rozwijać zmysł smaku.

Na początku dzieciaki próbowały soki, z pomidora, marchewki, jabłka, pomarańczy i banana. Były też surowe warzywa i owoce aby najmłodsi mogli znaleźć różnicę między świeżymi warzywami lub owocami a wyciśniętym sokiem. Było też zgadywanie, tutaj starsze dzieci miały za zadanie zjeść z zamkniętymi oczami warzywo lub owoc i wskazać tylko po smaku odpowiedni rysunek przedstawiający go. Tutaj było mało odważnych.

Potem miała miejsce wcześniej przygotowana przez Anię Tomaniak (mama z klubu Mam Pomponik, autorka bloga Dzikie Wiśnie) degustacja domowych żelków. Każdy z rodziców miał później okazję przygotować takie smakołyki „na wynos”. Mogły być żelki jabłkowe, pomarańczowe, a nawet bananowe. Kto jakie lubi! :) Przepis na takie domowe żelki jest bardzo prosty. Pół szklanki soku i jedna łyżeczka żelatyny. Sok przelewamy do garnka, zostawiając troszkę w szklance aby rozpuścić żelatynę. Następnie dodajemy rozmieszaną żelatynę do ciepłego soku. Podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści. Przygotowane słodkości można było zabrać w przeznaczonych do tego celu woreczkach na lód. W czasie kiedy część rodziców przygotowywała w kuchni żelki, niektórzy z maluchami bawili się galaretką. Najmłodsi miały do dyspozycji plastikowe noże. Krojenie sprawiało mnóstwo zabawy. Byli też śmiałkowie, którzy zatapiali ręce w galaretce. A to nie była zwykła galaretka. W środku były zatopione kawałeczki banana. Jednym słowem było smakowicie! :)

Warsztaty dofinansowane prze Fundację BGK w ramach projektu „Na dobry początek”.


05-13-smak-zelki-w

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+

Przeczytaj również...